logo-bsk.jpg

Domov sociálnych služieb a zariadenie pre seniorov Kaštieľ
Zriaďovateľom DSS a ZpS Kaštieľ Stupava je Bratislavský samosprávny kraj.

V týždni 14. – 20.3.2016 prichádza znovu čas pre medzinárodnú akciu „Týždeň mozgu“. Od roku 1996 sú v tomto týždni po celom svete organizované podujatia, ktoré rôznymi spôsobmi súvisia s fungovaním hádam najdôležitejšieho telesného orgánu – nášho mozgu. Prednášky, výstavy, diskusie, cvičenia a iné aktivity sú zamerané na cieľové skupiny rôzneho veku, záujmov a odbornosti – od žiakov ZŠ až po kluby dôchodcov.

Minulý rok sa do tejto akcie na Slovensku zapojilo 162 organizácií , predovšetkým školy, knižnice, zariadenia sociálnych služieb, zdravotnícke zariadenia, neziskové organizácie a regionálne úrady verejného zdravotníctva. Rôznorodé aktivity od prednášok cez tvorivé dielne po kognitívne tréningy, ktorých spoločným menovateľom bol MOZOG, sa konali v 70 obciach Slovenska. Na Slovensku sa zorganizovalo vyše 300 aktivít a zapojilo sa 5 184 účastníkov. Tento ročník bude na Slovensku už deviaty. Náš DSS a ZpS Kaštieľ sa plánuje zapojiť už po štvrtý raz.

Vo štvrtok 17.3.od 13,00 do 16,00 Vás pozývame na Minideň otvorených dverí v našom špecializovanom zariadení, kde sa staráme o ľudí postihnutých Alzheimerovou chorobou a inými typmi demencie. Mnohí naši zamestnanci sa zúčastnili vzdelávania v tejto oblasti, ktoré zastrešuje Centrum Memory – slovenská kapacita v odbore Alzheimerovej choroby – a získané poznatky denne využívame.

Oboznámime Vás s každodenným režimom klientov, s cvičeniami pamäti i pohyblivosti a výsledkami tvorivých činností. Odborný personál odpovie na Vaše otázky nielen o fungovaní mozgu, ale aj o význame aktivizácie pre prevenciu porúch pamäti. Dozviete sa o špecifikách komunikácie s osobami, ktorým bola už demencia diagnostikovaná – čo znamená, že práve mozog a pamäť v ňom sídliaca im nefungujú celkom tak, ako by mali.

Ak uvažujete o podaní žiadosti pre seba, či svojich blízkych, práve do takéhoto zariadenia, tiež Vám poskytneme potrebné informácie.

V prípade, že Vás viac zaujímajú rôzne konkrétne techniky, ako môžete trénovať svoju pamäť, úsudok a pozornosť, príďte v piatok 18.3. v čase 14,00 – 16,00 na naše diskusné popoludnie v spoločenskej miestnosti. Môžete si s nami vyplniť pár pracovných listov, alebo si ich vziať domov. Zároveň budete mať príležitosť pozrieť si výstavu prác našich klientov – nielen s tematikou mozgu a prečítať si niekoľko výstižných básní.

Srdečné pozvanie do Kaštieľa ukončujeme citátom Marka Twaina : „ Sme tým, čo si pamätáme. Bez pamäti sa strácame, prestávame existovať, naša minulosť je vymazaná. A predsa venujeme pamäti len málo pozornosti, okrem prípadov, keď nás opustí.“

 

                                                                                                                                                      Daniela Milátová